TUŽITELJ U ZAVRŠNOM GOVORU NA SUĐENJU KALMETI I LIVAKOVIĆU "Sve smo dokazali, osudite ga!"

TUŽITELJ U ZAVRŠNOM GOVORU NA SUĐENJU KALMETI I LIVAKOVIĆU

Suđenje bivšem ministru mora, prometa i infrastrukture Božidaru Kalmeti i ostalim optuženima u aferi HAC - Remorker približilo se kraju, piše Jutarnji.hr.

TEŠKE RIJEČI PADALE NA SUĐENJU U AFERI REMORKER Optuženici napali Sapunara: 'Lažeš smeće jedno! Go*no jedno'

Nakon dokaznog postupka, koji je trajao gotovo dvije godine, danas je pred vijećem Županijskog suda u Zagrebu počelo iznošenje završnih govora stranaka.

Prvi je svoj završni govor iznio zamjenik ravnateljice USKOK-a Saša Manojlović, nakon čega su uslijedili završni govori branitelja prvooptuženog Kalmete, odvjetnika Krešimira Vilajtovića te optuženog Zdravka Livakovića, odvjetnika Nediljka Ivančevića. Branitelji ostalih optuženika, pa i sami optuženici imat će priliku održati završne riječi do konca ovoga tjedna, dok se izricanje nepravomoćne presude očekuje sljedećega tjedna.

USKOK tereti Kalmetu da je povezao u zajedničko djelovanje svoga dugogodišnjeg bliskog suradnika i državnog tajnika, Livakovića, te šefove HAC-a i HC-a, već pravomoćno osuđenog Josipa Sapunara te suoptužene Milivoja Mikulića i Stjepka Bobana, s ciljem izvlačenja novca na poslovima cestogradnje.

Osim njih, optuženi su i bivši šefovi HAC-a Jurica Prskalo i Marijo Lovrinčević, voditelj projekta izgradnje Luke Gaženica Sandro Vukelić te bivši direktor ViaduktaDamir Kezele i Miroslav Bunić iz Zagorje Tehnobetona. Osim Sapunara, u ranijoj fazi postupka temeljem priznanja i nagodbi s USKOK-om pravomoćno su osuđeniIvan Berket iz Viadukta i Igor Premilovac, vlasnik famozne češke tvrtke Remorker preko koje se izvlačio novac temeljem fiktivnih faktura.

Kalmeti se sudi i po optužbi vezanoj uz slučaj Fimi-Medije, odnosno narudžbe famoznog filma "Prometna renesansa Hrvatske", kojega je ministarstvo 2008. platilo više od 600.000 kuna, a film nikada nigdje nije prikazan.

Zastupnik optužbe je oko sat i pol vremena prezentirao svoje viđenje provedenih dokaza iznijevši stav da su sve optužbe nedvojbeno dokazane te je zatražio da sud sve optuženike proglasi krivima i osudi po zakonu.

Pritom je posebno isticao iskaze Josipa Sapunara i Igora Premilovca koji su detaljno opisivali kako se izvlačio novac te kako su ga kasnije međusobno dijelili i predavali pojedinim optuženicima.

Više se puta osvrnuo na iskaz Drage Tadića iz Osijek Koteksa koji je ispričao da je šefovima HAC-a trebalo plaćati za "prijateljski odnos", ali i na iskaze drugih direktora velikih građevinskih firmi koji su spominjali "dogovornu ekonomiju", osluškivanje miga politike i slično.

Naglasio je kako je Sapunar naveo da mu je Livaković u više navrata kada mu je predavao novac govorio da dio ide "za Zadar i Kalmetu".

Tužitelj je upravo Kalmetu kao resornog ministra postavio na vrh, kako je rekao, koruptivne kriminalne piramide u koju je Livakovića postavio kao glavnog operativca, a koji je ujedno imao ulogu prikrivanja Kalmetine pozicije.

S druge strane, obrana Kalmete i Livakovića završni govor tužitelja nazvala je pukom konfabulacijom, držeći da se radi o paušalnim optužbama bez ijednog dokaza. Kalmetin odvjetnik naglasio je da nije proveden niti jedan dokaz koji bi teretio njegova klijenta direktno ili indirektno, osim spomenute Sapunarove tvrdnje o tome što mu je Livaković rekao.

Livakovićev odvjetnik naglašavao je kako optuženike treba osloboditi već i zbog masivnih pravnih nedostataka optužnice. Odvjetnik Ivančević pritom je istaknuo kako mu je bivši glavni državni odvjetnik Mladen Bajić jednom prilikom ponudio da će odmah pustiti Livakovića ako sve prizna i tereti Kalmetu, te kaže kako je novac išao za obranu generala Gotovine. No, Livaković, dodao je, nije imao što priznati, piše Jutarnji.hr.

Naslovnica 4 kantuna

Najčitanije

POLICIJA UHITILA 'NENU TALIJANA' ZBOG SUMNJE U PREPRODAJU DROGE Kod Mattea Bajla (48) iz Zadra pronašli 40 grama kokaina, 40 tisuća eura i dva pištolja! Zašto je promijenio ime i zašto je policija provalila u njegovu kuću na Smiljevcu...

Kod Mattea Bajla (48) iz Zadra pronašli 40 grama kokaina, 40 tisuća eura i dva pištolja! Zašto je promijenio ime i zašto je policija provalila u njegovu kuću na Smiljevcu...
Policijski službenici Odjela kriminaliteta droga Službe kriminalističke policije Policijske uprave zadarske dovr...
Kod Mattea Bajla (48) iz Zadra pronašli 40 grama kokaina, 40 tisuća eura i dva pištolja! Zašto je promijenio ime i zašto je policija provalila u njegovu kuću na Smiljevcu...

KREĆE NAJVEĆI ZADARSKI PROMETNI PROJEKT VRIJEDAN 26 MILIJUNA KUNA Tuđmanova ulica proširuje se za javni prijevoz i bicikliste, ali to je samo početak: čitav grad se uvezuje u Inteligentni transportni sustav kojim će se upravljati iz jednog mjesta

Tuđmanova ulica proširuje se za javni prijevoz i bicikliste, ali to je samo početak: čitav grad se uvezuje u Inteligentni transportni sustav kojim će se upravljati iz jednog mjesta
Uređenje Ulice dr. Franje Tuđmana dio je projekta implementacije Inteligentnog transportnog sustava (ITS) Zadra ...
Tuđmanova ulica proširuje se za javni prijevoz i bicikliste, ali to je samo početak: čitav grad se uvezuje u Inteligentni transportni sustav kojim će se upravljati iz jednog mjesta

VIDEO: UHIĆENJA I PRETRESI DOMOVA U ZADARSKOM ZALEĐU ZBOG GRAFITA PROTIV PUPOVCA Ogorčeni mještani: Ovo je policijska država, a ne Hrvatska kakva bi trebala biti. Nitko ovdje Srbe ne dira. Mi smo prošli križni put zbog tog sela, a sada kupe dečke. To je suludo!

Ogorčeni mještani: Ovo je policijska država, a ne Hrvatska kakva bi trebala biti.  Nitko ovdje Srbe ne dira. Mi smo prošli križni put zbog tog sela, a sada kupe dečke. To je suludo!
Policija je pretražila više kuća, te privela više osoba sa šireg područja Zadarske županije zbog prijetećih graf...
Ogorčeni mještani: Ovo je policijska država, a ne Hrvatska kakva bi trebala biti. Nitko ovdje Srbe ne dira. Mi smo prošli križni put zbog tog sela, a sada kupe dečke. To je suludo!