RENATO NOVIĆ, PREDSJEDNIK STUDENTSKOG ZBORA SVEUČILIŠTA U ZADRU Najveći problem studentima u Zadru je smještaj. U vrijeme ispitnih rokova pet studenata živi u jednom stanu jer bi inače morali na ulicu

RENATO NOVIĆ, PREDSJEDNIK STUDENTSKOG ZBORA SVEUČILIŠTA U ZADRU

Renato Nović ove je godine izabran za predsjednika Studentskog zbora Zadarskog sveučilišta. Student je treće godine preddiplomskog studija povijesti, ovo mu je treća godina u Zadru, a inače je Slavonac iz Požege. Uz studij, aktivan je sportaš. Igra nogomet za HNK Primorac iz Biograda i futsal za zadarski MNK Puntamika. O tome kako izgleda život studenata u Zadru, što ih najviše muči i koliko sudjeluju u životu grada, razgovarali smo s Novićem.

Zašto studenti biraju Zadar kao mjesto svojeg studiranja, koje su njegove prednosti u odnosu na druge gradove?

– Na Zadarskom sveučilištu studira oko 6000 studenata, od kojih je okvirno četvrtina iz Zadra. Većina studenata koji dolaze u Zadar su iz Slavonije ili iz ostalih dijelova Dalmacije, od Imotske krajine do doline Neretve, ali, naravno, ima ih i iz ostalih dijelova Hrvatske​. Zadar je sam po sebi lijep grad s ugodnom klimom i dugotrajnom tradicijom, a znamo da je Zadarsko sveučilište najstarije u Hrvatskoj (1396. god.) te je uz Sveučilište u Zagrebu možda i najbolje u državi. Mislim da studenti odabiru naše Sveučilište zbog velikog broja studija koje nudimo, posebice u humanističkim znanostima. Ono što nedostaje su stručni studiji poput elektrotehnike i građevinarstva, te prirodoslovni kao što su matematika, fizika, kemija i biologija.

S kojim se problemima susreću oni koji dolaze studirati u Zadar?

– Svakako je to smještaj studenata. Brojni stanodavci u Zadru tijekom ljeta svoje stanove iznajmljuju turistima, te tako studenti ostaju bez smještaja tijekom srpnja, a neki čak i sredinom lipnja. To je veliki problem jer su tada u tijeku ljetni ispitni rokovi, pa ima situacija da u stanu živi po četiri ili pet studenata koji trebaju pripremati ispite, a stan je namijenjen za dvije osobe. Kapacitet Studentskog doma je 212 spavaćih mjesta, a studenti su također smješteni u Đačkom domu, koji ima otprilike 50 mjesta. To je ukupno oko 260 mjesta, što je manje od pet posto ukupnog broja studenata. Usporedbe radi, u Zagrebu ima više od sedam tisuća mjesta u domovima, što je oko deset posto kad se gleda ukupan broj studenata, njih 70 tisuća. Također bih spomenuo problem dvorane, koju studenti u Zadru nemaju pa se sportske aktivnosti ne mogu održavati u prikladnim uvjetima.

Ima li u Zadru dovoljno sadržaja za studente?

– Na Sveučilištu ima brojnih sadržaja, ali studenti su, nažalost, dosta pasivni i ne koriste ono što im se nudi. Pozitivan primjer su konferencije u Hrvatskoj i izvan nje, koje studenti dobro posjećuju, a često su i domaćini. Izvan Sveučilišta, ostatak grada je za vrijeme akademske godine dosta tih jer, kao i većina dalmatinskih gradova, živi isključivo ljeti. Pod time najviše mislim na manifestacije, kojih tijekom zime i proljeća stvarno nema puno. Ali, naravno, uvijek postoje sadržaji u koje se može uključiti uz malo volje.

Koliko studenti sudjeluju u životu grada?

– Zadar se ne smatra studentskim gradom, a to se može vidjeti po činjenici da se studentska X-ica može koristiti samo na jednom mjestu. Unatoč tome, studenti za vrijeme studija rade preko student-servisa i na taj se način aktiviraju u gradu, primjerice na nekim izložbama često možemo vidjeti studente koji ili rade ili volontiraju. Studentske udruge sa sveučilišnog odjela također se često uključuju u rad grada, pa uz suradnju s gradskim udrugama organiziraju brojne kulturne manifestacije, poput javnih tribina, otvorenih predavanja ili izložbi... Ima nas, prisutni smo.

Naslovnica 4 kantuna

Najčitanije

SLUČAJ ZATAŠKAVANJA U ZADARSKOJ POLICIJI ISTRAŽUJE I SOA Suspendirani policajac Dragan Števanja pao je na poligrafu, ali spornu snimku nije dao novinarima! Je li postao kolateralna žrtva sukoba između Nikole Kajkića i Josipa Ćelića?

Suspendirani policajac Dragan Števanja pao je na poligrafu, ali spornu snimku nije dao novinarima! Je li postao kolateralna žrtva sukoba između Nikole Kajkića i Josipa Ćelića?
U petak s početkom u 13 sati u hotelu Antunović u Zagrebu konferenciju za medije održat će odvjetnik Branko Šeri...
Suspendirani policajac Dragan Števanja pao je na poligrafu, ali spornu snimku nije dao novinarima! Je li postao kolateralna žrtva sukoba između Nikole Kajkića i Josipa Ćelića?