JEDNOGLASNOM ODLUKOM GRADSKOG VIJEĆA Luka Modrić proglašen počasnim građaninom Zadra, gradonačelnik Dukić dodijelio pet Grbova Grada Zadra

JEDNOGLASNOM ODLUKOM GRADSKOG VIJEĆA

Zbog "najviših postignuća u području sporta i za izniman doprinos u promidžbi grada Zadra i Republike Hrvatske", Luka Modrić je jednoglasnom odlukom Gradskog vijeća proglašen počasnim građaninom Zadra. Ovogodišnjim laureatima, najveća će gradska priznanja biti uručena 23. studenoga na svečanoj sjednici Gradskog vijeća.

Za počasne građane Zadra u samostalnoj su Hrvatskoj bili proglašeni dr. Franjo Tuđman i general Ante Gotovina, a 60-ih godina prošlog stoljeća tu je titulu dobio i Josipo Broz Tito.

-Luka Modrić je čovjek čija je sudbina u mnogo čemu slična sudbini Hrvatske, to je put od ratne tragedije do velikog uspjeha, od progonstva do proglašenja najboljim igračem svijeta. Kakav je njegov odnos prema Hrvatskoj i hrvatskoj nogometnoj reprezentaciji najbolje ilustrira utakmica u kojoj su Luki pukle dvije tetive, a on je nakon puknuća prve s užasnim bolovima nastavio igrati riskirajući kraj karijere. Zajedno s izbornikom Dalićem, Modrić je bio taj koji je u malodušnoj i lošoj atmosferi oko reprezentacije dizao moral i za pet-šest mjeseci igrao finale Svjetskog prvenstva. Drago mi je što je Gradsko vijeće prepšoiznalo da je uspjeh jednog čovjeka uspjeh svih nas, rekao je Dario Nakić.

Nagrade za životno djelo pripale su, za najviše zasluge u području umjetnosti i kulture i osobiti doprinos gradu Zadru, zadarskoj glumici Jasni Ančić, te poduzetniku Željku Uzelcu za zasluge u oblasti gospodarstva.

Za zapažene uspjehe i rezultate, godišnje Nagrade Grada Zadra dobili su Miljenko Dujela na području humanitarnih djelatnosti i zasluge u međunarodnoj promidžbi grada Zadra, Trgovačko društvo Cromaris d.d. Zadar za gospodarstvo, Antonija Mlikota na području znanosti, jedriličari Šime i Mihovil Fantela, te četvorka zadarskih nogometaša Luka Modrić, Dominik Livaković, Šime Vrsaljko i Danijel Subašić za područje sporta.

Za sportske uspjehe Gradsko je vijeć Grb Grada Zadra dodijelilo i Vladimiru Gašparu i Ivici Viduliću, te Zadruzi "Brlog" i Košarkaškom klubu osoba s invaliditetom "Zadar".

Odlukom gradonačelnika Branka Dukića, Grb će dobiti i Maja Cindrić sa Sveučilišta koja pet godina vodi Centar izvrsnosti za matematiku, Anđelka Marin, učiteljica matematike iz OŠ Bartula Kašića, te izuzetno uspješni mladi zadarski matematičari Noel Lakić i Marin Varivoda koji su osvojili niz međunarodnih priznanja i medalja na matematičkim Olimpijadama.

Gradonačelnik je Grb Grada dodijelio i prof. dr. Klausu Peteru Boergenu, uglednom njemačkom liječniku koji godinama dolazi na Očni odjel zadarske Opće bolnice gdje održava tečaj trajne edukacije za liječnike s područja dijagnostike i terapije u strabologiji i dječjoj oftalmologiji. 

Naslovnica Kalelarga

Najčitanije