Ivica Nevešćanin

O GRADONAČELNIKU, TORNADU, PREMIJERU, MINISTRIMA I JEDNOM SVEČANOM OTVORENJU Plenković i Kalmeta nisu važniji od Kneževe palače!

O GRADONAČELNIKU, TORNADU, PREMIJERU, MINISTRIMA I JEDNOM SVEČANOM OTVORENJU

Mogli bi o tome kako se gradonačelnik Kalmeta osjećao dok je držao svečani govor u društvu premijera Plenkovića, dok se iza njegovih leđa provaljao bijes Tornada praćen uvredama i psovkama na njegov račun. Mogli bi o tome zašto je Tornado uopće izabrao tu večer da Kalmeti pošalje poruku, ili je to bila poruka Plenkoviću da odustane od Kalmete kao kandidata za iduće lokalne izbore?

Mogli bi o tome tko je Tornado motivirao da baš tu večer izađe na Trg pet bunara i onako sočno začini gradonačelnikovu večer? Mogli bi i o imenima mladih HDZ-ovaca koje su te večeri neki ugledni ljudi predlagali predsjedniku HDZ-a kao puno bolju, zdraviju i perspektivniju opciju za kandidate HDZ-a na nadolazeći izborima za mjesta gradonačelnika i župana. Mogli bi i o Plenkovićevim reakcijama na te "ponude", zagonetna smješkanja i zadovoljna kimanja glavom.

Mogli bi i o Plenkovićevim smiješnim razlozima kojima je izbjegao vojnu obvezu dok se danas zalaže za njezino uvođenje, mogli bi o njegovom potpuno neshvatljivom i skandaloznom branjenju ministra plagijatora Barišića. Mogli bi o ministrici kulture Nini Obuljen Koržinek koja je u Zadar došla s prtljagom žene kojoj notorni Hasanbegović još uvijek rovari po resoru. Ili o Martini Dalić, potpredsjednici vlade i ministrici gospodarstva koja je predložila kupnju INA-e prodajom dijela HEP-a, a čiji je muž u upravi INA-e i baš se počeo povezivati s nekim čudnim off-shore računima tamo negdje u Južnoj ili Srednjoj Americi.

Mogli bi i o tome kako su neki Plenkovićev dolazak u Zadar shvatili kao svojevrsnu potvrdu da će Kalmeta ipak biti kandidat HDZ-a na predstojećim lokalnim izborima, ali možemo i o tome da je Plenković ljudima od visokog povjerenja te večeri rekao da će odluku o kandidatima u Zadru donijeti tek za tjedan dana, krajem mjeseca, i da još ništa, pa ni kandidati za župana, nisu do kraja sigurni...

Mogli bi, velim, o svemu tome, o svi tim HDZ-ovim dnevnopolitičkim naplavinama koje zasipaju javnost zadnjih tjedana simulirajući tobože da ova vlada nešto ciljano i korisno radi, ali nećemo. Ovaj put ćemo ostati samo na jednoj, šturoj i bjelodanoj činjenici, a ta je da je Zadar u petak, 10. veljače 2017. godine, nakon 25 godina, nakon puno porođajnih muka, kilavljenja i nevolja, opet dobio Kneževu palaču.

Obnovljenu, decentnu, vrhunsku kulturnu infrastrukturu kakvu dosad nikad nije imao, koja mu daje mogućnost da se napokon dostojno uključi u ambiciozne izlagačke pothvate i kreativne programe bez kojih nije moguće zamisliti kulturnu scenu jednog ozbiljnog grada i rastućeg sveučilišnog centra. I koja će u sklopu s Providurovom palačom kad se, nadamo se, uskoro obnovi, kao Baštinski centar, tvoriti najveći i najznačajniji muzejsko-izlagački kompleks u Dalmaciji.

Zasluge za obnovu Kneževe palače idu svima onima koji su zadnjih 25 godina, od one strašne devastacije u Domovinskom ratu, doprinijeli njenom povratku u novi život: zadarskim konzervatorima, gradskim ocima, kulturnim djelatnicima, Ministarstvu kulture, organizatorima humanitarnih akcija, mladim stručnjacima za europske fondove, projektantima, izvođačima radova, građanima...

Palača je vraćena gradu, a grad se vratio u palaču. A to je za Zadar važnije i od Kalmete i od Plenkovića...

Naslovnica Kolona