EL BOĆADOR Virski boćar Darko Bašić osvojio je brončanu medalju na Prvenstvu Hrvatske u disciplini pojedinac, ovo je Bašiću već četvrta medalja s PH u posljednjih pet natjecateljskih godina

EL BOĆADOR

Trostruki prvak Zadarske županije u disciplini pojedinac, virski boćarski as Darko Bašić, osvojio je brončanu medalju na Prvenstvu Hrvatske koje se proteklog vikenda odigralo u Buzetu i dijelom u Pazinu. Buzetsko boćalište Kozari bilo je sretno za Bašića, koji je tako osvojio svoju drugu medalju u disciplini pojedinac klasično  (srebro 2016.), treću samostalno s PH-a (bronca u disciplini krug 2018.) te četvrtu ukupno (srebro u parovima s Igorom Vučetićem 2015.), a to je niz za koji Bašić na policama svoje trofejne sobe treba tražiti dodatna mjesta.

- Morat ću s polica skinuti županijske medalje i pehare te osloboditi mjesto za sve brojnije HBS-ove medalje - šali se Bašić, nakon što mu je u Buzetu oko vrata zasjala brončana medalja. Do nje je virski boćar došao nakon početnog poraza u skupini od Zorana Šabića iz zagrebačke Flore (5:13) te dvije pobjede protiv Željka Živkovića (13:2) i u repesažu Vitomira Bratića (13:10), obojice iz šibenskog Solarisa. U četvrtfinalu je Bašić pobijedio Ratka Brnadića iz zagrebačkih Ponikva (13:0) i tako osigurao novu medalju na PH.

- Nisam dobro otvorio turnir, iako sam imao početno vodstvo 4:0 protiv Šabića, pa izgubio 5:13. To je boćar kojega sam dobio 13:4 u Viru prije dvije godine kada je igrao za Imotski, ali u ovom susretu je bolje igrao. Jednostavno me nije išlo valjanje. Izvukao sam se kasnije protiv boćara iz Šibenika, iako je u repesažu bilo dosta muke i borbe. No očekivao sam kako ću napokon na turniru odigrati jednu vrhunsku predstavu. Dogodila se u četvrtfinalu - priča Bašić. Brnadić je tako u četvrtfinalu ostao na nuli, pa je virski boćar imao samopouzdanje i, kako se tada činilo, energiju za polufinale, jer je zagrebačkog boćara pomeo rezultatskom „metlom“ za svega 50-ak minuta. No bio je to račun bez Milana Celije, boćara prvoligaške Pule i bivšeg izbornika reprezentacije Hrvatske. Uslijedilo je zatišje bez bure.

- Medalja je lijep uspjeh, pogotovo što je već četvrta koju imam s PH-a, ali dojam koji sam ostavio na turniru ipak nije najbolji. Dvije najslabije utakmice odigrao sam u polufinalu i kasnije u susretu za treće mjesto. Polufinalni poraz od Celije mogu objasniti njegovom sjajnom igrom i zasluženom pobjedom. Stvarno nisam mogao ništa napraviti te parirati njegovom vrhunskom izdanju, ali sam u borbu za treće mjesto ušao potpuno prazan, bezvoljan i bez potrebne ambicije. Nije kod mene bilo nikakvog žara, borbe niti kvalitete. Bio je to razočaravajući nastup - iskreno Bašić opisuje završnu utakmicu. Iako je bila je više revijalnog karaktera, jer su obojica poraženih u polufinalu osigurala brončane medalje, utakmica je ipak imala dovoljno izazova. Suparnik je bio Benjamin Guštin, također boćar Pule i hrvatski rekorder u štafetnom izbijanju. Reklo bi se – utakmica za gušt.

- Nije bilo tako. Možda je za potpuni gubitak volje i energije u tom meču presudan bio umor. Bila mi je to već šesta utakmica na turniru, što znači da sam u borbu za treće mjesto ušao prethodno odigravši oko 450 minuta. Zbog toga ne mogu kazati kako sam zadovoljan nastupom u borbi za treće mjesto, ali rezultatom u Buzetu svakako jesam. Svaka medalja na PH uvijek je veliki uspjeh - zaključuje Bašić. Još nešto: u polufinalu PH u pojedincu nastupili su prekaljeni prvoligaški klasičari; boćarski as Celija, nacionalni rekorder Guštin i Davor Jelovica, kapetan riječkog Vargona i čovjek koji je nastupao u boćarskoj Ligi prvaka. Bašić je tako, slobodnije rečeno, pokušao plivati u malom bazenu kao omiljeni mu glavoč, ali okružen morskim psima.

- To su vrhunska imena i prvoligaški igrači, ali i mali Vir postaje sve veći. Nikad nismo bez šansi na PH - optimistično je virski boćarski Bluzer zaključio uoči novih izazova: nastupa u paru s Vučetićem na državnom prvenstvu u Umagu već 19. listopada te dan kasnije na istom boćalištu samostalno u disciplini precizno izbijanje.            

 

BAŠIĆEVIH 11 POBJEDA UZ SAMO 3 PORAZA

Darko Bašić došao je do brončane medalje na Prvenstvu Hrvatsku odigravši tijekom kvalifikacija, završnice Kupa Zadarske županije te na PH ukupno 14 utakmica: furioznim pobjedničkim nizom 8-0 pobijedio je prvo Marka Anića (13:0), potom Šimu Anića (10:4) i Duška Lakića (13:2) te Antonija Bilosnića (9:8) i Franka Peričića (13:0). U četvrtfinalu Kupa Zadarske županije virski šampion pobijedio je Luku Šikića (13:5), u polufinalu Igora Vučetića (13:1), a u finalu ponovno klupskog suigrača Bilosnića (9:8). Prvi poraz upisao je u grupnoj fazi PH od Zorana Šabića (5:13), pa je nanizao Željka Živkovića (13:2), Vitomira Bratića (13:10) i Ratka Brnadića (13:0), a onda je u polufinalu izgubio od Milana Celije (1:13) te u utakmici za prestiž od Benjamina Guština (3:13). Sve skupa, Bašić je u sezoni 2019. u disciplini pojedinac ostvario 11 pobjeda i 3 poraza (128:79). 

 

ČETIRI MEDALJE U PET GODINA

Bašićeva niska medalja nacionalnog sjaja počela je 2015. godine kada je u disciplini parovi s Igorom Vučetićem uzeo srebrnu medalju. Brončanu medalju u disciplini krug na Prvenstvu Hrvatske virski je boćar osvojio 2018. godine, a srebrnu i brončanu u disciplini pojedinačno 2016. i 2019. godine. Ukupno je virski El Boćador u pet natjecateljskih godina uzeo četiri medalje; dva srebra i dvije bronce. 

Naslovnica Sport

Najčitanije