LICE I NALIČJE ZADARSKE KOŠARKE NAJBOLJE SE ZRCALI NAKON TEŠKOG PORAZA ZADRA U OGLEDU S FMP-OM: "Ovo je preslika srpske i hrvatske košarke!"

LICE I NALIČJE ZADARSKE KOŠARKE NAJBOLJE SE ZRCALI NAKON TEŠKOG PORAZA ZADRA U OGLEDU S FMP-OM:

Lice i naličje trenutka zadarske košarke najbolje se zrcali nakon iznimno teškog poraza Zadra u ogledu s FMP-om, koji je stigao nakon iznenađujuće pobjede nad Cedevita Olimpijom, što je nakon utakmice u Železniku priznao i trener Danijel Jusup, možemo iščitati kroz poneku crticu zbivanja nakon njegova dolaska na Višnjik.

U svojem prvom nastupu Jusup je otvoreno, iskreno, ljudski kazao: "Nije jednostavno, ali nitko me nije tjerao da dođem stoga se treba uhvatiti u koštac s problemima i pokušati ih riješiti. Sebe ne vidim kao neko instant rješenje jer u konačnici samo sustav daje ono što svakom klubu treba, a to je baza svojih igrača i tek onda dolaze rezultati!” I onda je baš nakon rezultatske tragedije u beogradskom predgrađu, sljedećom izjavom potvrdio ranije izrečeno...

- U svlačionici sam rekao igračima kako je ovo preslika srpske i hrvatske košarke, koja se manifestira na ova dva kluba. Ovdje u FMP-u vidim jedan sustav, to su mlađi igrači, utrenirani, za koje se vidi kako su već par godina u jednom ozbiljnom, trenažnom košarkaškom sustavu i upravo to pokazuju na parketu, i mi koji to nismo. To je ukratko, upravo onako kako ja to vidim. Tu sam prekratko, ali imam ipak veliko iskustvo, obzirom da 30 godina ovo radim, nisam neka faca i neko veliko ime, ali neke stvari mogu prepoznati i žao mi je što moja ekipa ne igra tako.  jer mislim da je to košarka. Trčanje, dobra pozicija obrane, dobar "close-out", dobro istrčavanje, zatvaranje linije dodavanja… FMP je radio sve što moderna košarka zahtjeva, a mi ono što ne – kazivao je Jusup, koji se brzinom svjetlosti osvrnuo na upit beogradskih novinara, vezano na temu položaja Zadra na ljestvici ABA lige..... 

U startu se ogradio, kako zbog kratkoće vremena otkako je postao prvi čovjek struke, ne može ponuditi relevantan odgovor. Onda je nastavio nizati razloge zašto ne može ponuduti širu sliku:

    Da smo prošli pripreme u šestom, sedmom i osmom mjesecu.

    Da  je ta ekipa na maksimumu

    Da smo fizički spremni

    Da smo od početka napravili selekciju kako treba

Onda bih mogao odgovoriti na pitanje, ovako ne znam ni ja – zaključio je Jusup.

Neka je raščlamba skroz točna, mogao se trener Zadra koji ima pet poraza i jednu pobjedu u ABA ligi,  a momčad  i rezultati, uvijek su  ogledalo trenera, prisjetiti, svoje prve izjave, koju se može ponoviti u jednom dijelu koji glasi: "Nije jednostavno, ali nitko me nije tjerao da dođem!"

Ovdje je trebao početi i završiti svaki pokušaj ozbiljnog napada na klupsku upravu, i to na teritoriju strane države, što nije nimalo diplomatski, ni sportski, kolege trenere, ne samo u Zadru nego u Hrvatskoj (gdje je reakcija Udruge košarkaških trenera op.p.), na svojeg prehodnika, te na sve  suradnike i sve koji se trude ne bi li se nekako izvuklo iz dubokog gliba.

Ali ne! Jusup je radije stao iza sintagme: "Svi su krivi samo ne ja!"

Bilo bi krajnje pošteno priznati, kako je vodstvo kluba, koliko god oni kojima je isti predan na upravljanje, bili izravni sudionici "upadanja u glib", zbog čega ih se uostalom stalno proziva na svim razinama, od medija do publike na tribinama, UDOVOLJILO sve želje novoga trenera!

"Riješite se Jamesa Farra!". I bi tako, uz dvije mjesečne plaće, otišao je  u Ameriku ... "Dovedite mi Akosa Kellera!" I bi tako.  "Dovedite mi Dominika Mavru!" I bi tako, posve jasno, oba igrača će za to biti primjereno plaćeni.

"Dovedite mi pomoćnike!" I bi tako. Na stručno usavršavanje stigao je Tomislav Ružić, dok je ulogu kondicijskog savjetnika prihvatio Bernard Kotlar, obojica volonterski. Barem zasad! 

I nakon svega trener svoje koplje nije bacio u trnje, nego ga  je usmjerio na brojne klupske adrese! Nije li sve skupa pravi trenutak za razgovor s odgovornima u klubu, koji su mu uostalom dali posao, tim činom iskazali mu povjerenje i za sve očekuju rezultat, ujedno i odgovornost! Na potezu je sportski direktor Branimir Longin.

U nedjelju s početkom u 20 sati u dvorani "Krešimir Ćosić", Zadar u HT Premijer ligi, dočekuje Goricu. Stižu li Velikogoričani kao naručeni?

Naslovnica Sport

Najčitanije

NAKON PORAZA TRENER DANIJEL JUSUP NA PRESSICU DOŠAO POSVE UMORAN: "Boli, jako boli! Gagić nas je ubijao ispod koša, napravili smo neke glupe pogreške, Keller nije bio na razini, možda sam pogriješio s Junakovićem..."

Danijel Jusup, trener Zadra, stigao je na "pressicu" posve umoran, nedvojbeno, pogodio ga je poraz od ...
"Boli, jako boli! Gagić nas je ubijao ispod koša, napravili smo neke glupe pogreške, Keller nije bio na razini, možda sam pogriješio s Junakovićem..."