NABAVILI SADNICE I U PETAK ZASUKALI RUKAVE: Učenici OŠ Sv. Filip i Jakov posadili 300 sadnica crnike, pinije i alepskog bora!

NABAVILI SADNICE I U PETAK ZASUKALI RUKAVE:

Učenici OŠ Sveti Filip i Jakov u petak su sa svojim učiteljima posadili 300 sadnica crnike, pinije i alepskog bora kraj reciklažnog dvorišta u Sv. Filipu i Jakovu, u sklopu akcije Kolektivna sadnja drveća koja se ovih dana provodi u cijeloj RH. Za nabavku sadnica su se pobrinule Hrvatske šume, a općina Sv. Filip Jakov učenike je podržala u želji da na mjestu dojučerašnjeg odlagališta otpada nikne zelena šuma.

Akcija sadnje stabala nazvana "Zasadi drvo, ne budi panj" traje tri dana, 25., 26. i 27. listopada, a pokretači ove inicijative kažu kako je "svako posađeno drvo značajno, a zajedno možemo napraviti puno!“

Građanska inicijativa pokrenuta je s idejom da svatko može zasaditi drvo i na taj način doprinijeti poboljšanju vlastite životne sredine, a ujedno i dati svoj doprinos borbi protiv klimatskih promjena. Kao građanska inicijativa ne sudjeluje u pravnom i financijskom prometu, no ipak samim sudjelovanjem u akciji dužni su djelovati u skladu s Ustavom i zakonima Republike Hrvatske te podsjećaju da se građani educiraju i dobro pripreme prije sadnje. U slobodnoj sadnji poželjno je saditi autohtone vrste kao i voćke te medonosne sadnice – ističu pokretači inicijative pod nazivom "Zasadi drvo, ne budi panj".

Željka Jurlina iz udruge Eko – Zadar naglašava kako je ovo samo jedan segment općeg zajedničkog istupa udruga sa "zelenim" predznakom :

"Prošle godine smo u području oko Turnja posadili oko 1000 mladica pinije čime je oporavljeno opožareno područje a ove godine će biti obnovljeno područje oko Kistanja. U Diklu konkretno planiramo čišćenje punktova divljih odlagališta jer smo dosad već primili puno prijava za intervenciju."

Cilj građanske inicijative je potaknuti građane, udruge, tvrtke i ustanove da bilo samostalno, bilo u suradnji sa svojim lokalnim jedinicama samouprave u tri dana diljem Hrvatske na privatnim i javnim površinama zasade što više stabala kako bi doprinijeli ozelenjivanju svojih životnih sredina i time istaknuli važnosti i brojne dobrobiti drveća i zelenila, osobito u urbaniziranim sredinama.

Naslovnica Tribina